
Veselé Vánoce
Upečte si perfektní cukroví
Přejeme Vánoce plné klidu, pohody a radosti a do nového roku hlavně hodně zdraví a štěstí Vám i Vašim nejbližším.
Tip od šéfcukráře



Jak pracovat s těstem
Chcete profesionální výsledek? Inspirujte se našimi tipy a nahlédněte pod pokličku. Zjistíte, jak pečeme cukroví, které připravujeme i na vaše akce.
Správná příprava pracovních nástrojů
Váleček na chvíli namočte a poté nechte vysušit.
Nechte těsto chvíli probudit
Vyjměte těsto z lednice a nechte 10-15 minut povolit. Lépe se s ním pracuje a nepraská.
Správná příprava pracovní plochy
Lehce poprašte pracovní plochu moukou. Stačí tenká vrstva, mouka zabrání lepení (pozor, nedávejte mouky moc, zbytečně vysušuje).
Profesionální rozválení
Použijte váleček a těsto rozválejte rovnoměrně, ideálně na tloušťku 3-4 mm. Pokud se těsto vrací zpět, málo povolilo, dejte mu ještě minutu.
Vykrajování tvarů
Vykrajovátka před každým otiskem krátce "namočte" do mouky. Zabrání to trhání okrajů a tvary budou ostré jako z cukrářské dílny.
Pečení
Pečte na 170-180 °C dle typu trouby. Sledujte barvu, ideální je „světle zlatá“. Pokud cukroví tmavne příliš rychle, snižte teplotu o 10-15 °C.
Triky z naší kuchyně
Chcete, aby vám cukroví zůstalo stejné jako v den pečení? Tady jsou postupy, které používáme v naší cukrárně.
Stabilní tvar při pečení
Pokud chcete, aby tvary držely ostré hrany, dejte plech s vykrojenými kousky před vložením do trouby na 10 minut do lednice. Zpevní se tuk a cukroví se nerozteče.
Zachování vláčnosti
Po vychladnutí vložte upečené cukroví do uzavíratelné nádoby (ne papírové). Přidejte půlku čerstvého jablka, které průběžně uvolňuje vlhkost a dejte do chladu. Výsledkem je měkké, vláčné cukroví bez vysušení.
Lepší chuť
Kořeněná těsta se rozleží a prohloubí chuť po 24-48 hodinách po upečení. Před tím, než se do cukroví pustíte, nechte den až dva v chladu, chuť bude výraznější.
Napište nám a my
se postaráme o zbytek.
